В периода от 05.04.2024 до 07.05.2024 се проведе Девета национална научна ученическа конференция по История и цивилизации – град Кърджали – “Личности и събития, повлияли на човешката история”. По традиция конференцията се проведе в ОУ “Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали.

От ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“, гр. Плевен участие взеха Данаил Григоров и Петър Трифонов, ученици от 9в клас с ръководител г-жа Аксения Кръстева – учител по История и цивилизации в Гимназията.

Те успешно защитиха своите доклади: “Как се стигна до 9 септември 1944г. – политики и стратегии” и “Кризата в България довела до падането на социалистическия режим”.

Нашите млади историци показаха богат набор от знания, висок състезателен дух като атрактивно представиха и защитиха по оригинален начин докладите си. Уважаемото жури, състоящо се от преподаватели от СУ “Климент Охридски”, оценяваше състезатели от близо 35 училища от цяла България с около 100 участника и техните ръководители. Особено ласкаво и емоционално за вложения труд от нашите ученици се изказаха проф. д. и. н. Диляна Ботева и проф. д-р Румяна Маринова – Христиди. Учениците и тяхната преподавателка бяха наградени и се снимаха с уважаемото жури  и старши учител Димитър Димов, организатор на конференцията.

На Данаил, Петър и техния ръководител г-жа Кръстева бе отправена покана за участие и през следващите години, както и да бъдат гости на Софийския университет.

В дух на родолюбие, обич и преклонение към народ и родина приключи Деветата национална ученическа конференция по история! Да пожелаем на нашите състезатели още бъдещи успехи в изследването на дълбоките дебри на историческата наука!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *