Днес 22.04.20224 г. четирима кметове – на с. Ралево, гр. Славяново, с. Беглеж и с. Тодорово в Плевенска област – посетиха ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“. Те ще разгледат училището,  ще се запознаят с начина, по който протича учебният процес, но няма да дарят нещо.  Целта на посещението е да получат дарение от училището. Обикновено се случва обратното – училищата молят кметствата за помощ. Но днес процесът на комуникация се променя.

В ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ успешно се прилага методът учене чрез правене. Като използват натрупаните до този момент знания и ги прилагат активно в практиката, учениците постигат задълбочено разбиране по темата. А тя, разбира се, е свързана със специалността им – Компютърна техника и технология . В часовете по учебна практика учениците реновират компютри. Тези машини вече са били използвани. Реновирането на компютрите започва с проверка на дънната платка, паметта, твърдия диск, захранването.  После минават през щателни проверки , тестове и цялостна диагностика.  Всичко това се прави от учениците с подкрепата на учителите им по специалните предмети.

Вариантът „повторна употреба“ на  ИТ техника е с изключително значение за намаляването на замърсяването на околната среда. Това е и една от причините учениците да са убедени, че обучението им носи полза не само за тях, но и в глобален план. Работата им става част от кръговата икономика и макар че няма пряка печалба за училището (изразяваща се в пари), екосъобразните дейности са мотивиращи. Реновираната техника е „зелена“ опция. Така младите хора спомагат за намаляване на вредните емисии и допринасят за намаляването на електронния отпадък и на токсичните материали.

В конкретния случай училището е получило използвана техника от НОИ, Плевен. Това са употребявани бизнес модели компютри, отличаващи се с висока надеждност, производителност и дълъг живот в сравнение с обикновените потребителски модели. Всички компютри са с проверени компоненти, инсталирана им е операционна система, офис пакет и всичко необходимо, за да бъдат използвани пълноценно. Днес кметовете на Ралево, Славяново, Беглеж и Тодорово ще получат по един напълно реновиран компютър, който ще използват в офисите на кметствата.

Очакваме в бъдеще подобни дейности да се разширяват, за да бъде обучението на учениците от ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ още по-смислено, мотивиращо и резултатно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *