От 17 до 19 април 2024 година в изтънчената научна атмосфера на Института по математика и информатика при Българската академия на науките се състоя един от най-престижните събития за млади учени в страната – Националният конкурс „Млади таланти“ за 2024 година. Този конкурс, който е иницииран и организиран от Министерството на образованието, има за цел да подкрепи и насърчи младите хора с интереси в областта на науката, като им предостави възможност да развиват и показват своите таланти и умения.

Тази година състезанието се похвали с рекордното участие на 55 ученици, представящи не по-малко от 42 научни проекта от различни области на знанието. Сред тези области бяха биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, материалознание, медицина, физика, социални и хуманитарни науки, както и екология. Този разнообразен спектър от теми подчерта високото ниво на ангажимент и талант на участниците.

Едно от най-забележителните представяния на конференцията беше на Марио Митков Петков, ученик от 10-и клас в ПГЕХТ “Проф. Асен Златаров”, специалност „Приложно програмиране“ с ръководител Десислава Мацева. Той впечатли журито и публиката с авторския си проект “EduPortal”, който е иновативен образователен портал, превъзхождащ обикновения електронен дневник. Този проект, фокусиран върху информатика и информационни технологии, представлява интелигентно решение за училищната среда, обогатяваща взаимодействието между учители, ученици и родители.

На церемонията по награждаване, проведена в Министерството на образованието и науката, победителите бяха удостоени с признания и почетни грамоти от заместник-министър Емилия Лазарова. Тя не скри радостта си от високото ниво на проектите, представени на тазгодишното издание на конкурса, и насърчи младите учени да продължават със своето вдъхновяващо научно – изследователско пътешествие.

Националният конкурс „Млади таланти“ не само вдъхнови младите учени, но и подчерта важността на научните изследвания и иновациите за бъдещето на нашата страна. Със своята изключителна ангажираност и постижения участниците продължават да бъдат пример за младите хора, които се стремят към научен напредък и развитие.

С успешното провеждане на този конкурс, оставаме в очакване на още нови и вълнуващи изяви на нашия ученик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *