„Да поставиш началото“ – 210 години от кончината на Софроний Врачански.

В рамките на Седмицата на народните будители учениците от 10 г клас с класен ръководител г-жа Ива Банева представиха живота, дейността и творчеството на светеца, без когото нашето Възраждане би било невъзможно – св. Софроний Врачански. В открит урок по родолюбие, по атрактивен начин, чрез мултимедия, филми и звукозаписи, учениците видяха оригиналните произведения на автора, чуха „Ода за Софроний“ от Д. Попски на автентичен църковнославянски език.

Ванеса Маринова, Елена Иванова и Тодор Топчийски прочетоха части от проповедите на Софроний, публикувани в неговия „Неделник“: „За добротворството“, „За добродетелите и лошите помисли“, „За обичта между хората“, „За гордостта и осъждането на другите“, „За материалното и душевното богатство“ – теми, които вълнуват хората и звучат актуално и днес.

В навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители учениците от 10 г клас почетоха Софроний Врачански, който прави първия препис на «История славянобългарска», автор е на първата оригинална новобългарска творба, съставител и издател на първата печатна новобългарска книга, първият наш възрожденец-белетрист, който твори художествена проза.

„Променят се времената и ние се променяме в тях“ пише Софроний преди повече от 200 години. В динамиката на днешния ден обаче, все по-актуално звучат думите на първият будител на българското самосъзнание – Паисий Хилендарски – „Четете и знайте, за да не бъдете осмивани и укорявани от другите племена и народи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *