докосване до творчеството на Петя Дубарова

13.04 2022 г. в  ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ беше посветен на Бялата и Добрата, на Петя Дубарова. Учениците се докоснаха до творчеството на поетесата, която през този месец би навършила 60 години. На мониторите в коридорите се излъчваше презентация за поетесата и творчеството ѝ, в централното фоайе звучаха текстовете в изпълнение на известни артисти.
В чест  на годишнината и в рамките на маратона на четенето, учениците четоха стихове и слушаха песни по текстове на поетесата, говориха за чувствата, които пробуждат в тях думите на Петя Дубарова.

Наташа Ефремова, Ели Костова и Радостин Гергов от РБ „Христо Смирненски“ направиха изложба с издадените книги на Дубарова, споделиха своите впечатления от досега с творчеството ѝ, прочетоха стихове и откъси от писмата ѝ. Младежката радост, бунтарският дух, свободолюбието в поезията на бургаското дарование завладяха залата и публиката успя да се потопи в атмосферата – нещо, което впечатлява, защото, както знаем, днешните младежи не много често четат поезия. Очевидно вълненията, тревогите и мечтите на онова поколение, които като във фокус са събрани в тези стихове, са близки и на днешните юноши.  

Госпожа Икономова разказа за първите си срещи с творчеството на Петя Дубарова по страниците на сп. „Родна реч“ от времето, когато поетесата е все още жива. Презентацията на Цветлена Василева, библиотекар в училището, визуализира моменти от биографията на поетесата, и позволи по-осезаемо докосване до обаятелната личност на Петя.  

Събитието беше наистина вълнуващо и успя да придаде частица от енергията на Петя и нейното творчество на младата публика. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *