Успешно приключи
проект № 2021-1-BG01-KA122-VET-000016780
“Европейски практики за професионално развитие”
по програма “Еразъм +”

    Ученици от 11 и 12 клас на ПГЕХТ “Проф. Асен Златаров”, през учебната 2022 – 2023 година, бяха бенефициенти по проект № 2021-1-BG01-KA122-VET-000016780 “ Европейски практики за професионално развитие” по програма “Еразъм +” .
    Проектът имаше за цел да бъде предоставена възможност на младежите да проведат практика в реална работна среда, която да надгради техните базови професионални знания и компетентности, получени в училище , да ги направи по – адаптивни към новостите в съвременния свят, в съответствие с непрекъснато нарастващите потребности и изисквания на европейския пазар на труда.

   Проведена беше двуседмична практика в град Малага , Испания в реална работна среда на 30 ученици от направленията “Електроника , автоматика, комуникация и компютърна техника “ , “Приложен програмист” и “Химични продукти и технологии”, придружени от 4 учители .
   На 16.06.2023 година в ПГЕХТ “Проф. Асен Златаров” участниците представиха пред свои съученици , преподаватели и гости личните си впечатления, придобитите знания, умения и компетентности по време на престоя си в град Малага през периода 21 юни – 7 юли 2022 година. В зависимост от местата и направленията, по които са работили, младежите представиха групови презентации свързани с придобити добри образователни практики и резултатите от зададените групови проекти в края на обучението си. Запознаха присъстващите със забележителностите, които са посетили, особеностите на испанската кухня и традиции, професионалния живот на фирмите – домакини, красотата и традициите на Малага, Гибралтар и гр. Ронда . Изказаха благодарности към организаторите и ръководителите на проекта, затова че им е била дадена възможност да повишат самочувствието си на знаещи и можещи млади хора.
Определиха участието си в проекта като прекрасно изживяване, което съчетава придобиването на нови знания и умения със забавления и работа в екип. С помощта на снимки, представени под формата на вълнуващи презентации, запознаха присъстващите с ежедневната си работа, забавления и емоции, които допълнително са ги обогатили и вдъхновили. Споделиха, че практиката в чуждестранните фирми им е била изключително полезна, тъй като са получили възможност да придобият нови умения по професиите, по които се обучават, и са развили чуждоезиковите си знания. Имали са възможност да надградят компетентностите си, всекидневно да проявявали креативност, да мислят нестандартно и да решават казуси, тествайки собствените си способности.

Проектът е спомогнал за развиването на т.нар. “ меки умения”, тоест умения за комуникация, придобиване на навици, спомагащи за бъдещи успехи. Менторите са провокирали в тях желание да търсят, да мислят творчески, да изпълняват инструкции, да защитават идеите и мнението си и да подпомагат всеки от екипа, за да постигат по – добри резултати.
    Участниците споделиха , че престоят в Малага е бил едно прекрасно изживяване, което ще остави незабравими спомени в тях. Проектът е постигнал основната си цел , а именно, да бъде полезен за бъдещото им професионално развитие и личностно израстване.
   За да пренесат още по – дълбоко гостите на събитието, младежите бях приготвили почерпка за всички с традиционни специалитети, поднесени и аранжирани в духа на Испания. Освен с красиви спомени , незабравими преживявания и много нови приятели младежите получиха от г-жа Анелия Атанасова, координатор на проекта, сертификат Europass мобилност и Сертификати за проведена мобилност по програма Еразъм+.

Партньор:

TRIBEKA TRAINING LAB S.L.U.

гр. Малага, Испания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *