През м. декември 2023г. започна III – Национално състезание по информатика и информационни технологии “Code Wars 2023”.
Нашата гимназия ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ беше представена от Георги Петков ученик от 9В клас, специалност „Приложно програмиране“ с ръководител инж. Светозара Стоянова. Състезанието се състоя от два квалификационни кръга и един финален организирано от ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“ – гр. Варна.

Първия етап Георги имаше задача да разработи уеб сайт по зададена тема, а втория етап трябваше да разработи приложение на избран от него програмен език, които го класираха за финалния кръг в състезанието.

Финалът беше на 13.01.2024г. в гр. Варна, където участниците получиха предизвикателство да развият и представят своя идея за проект за създаване на приложение за закупуване на онлайн билети за градски транспорт и получаване на QR код в рамките на 4 часа. Най-голямото предизвикателство беше разделянето на участниците от различни градове на екипи и с помощта на ментори заедно да разработват и представят своите идеи.

По време на състезанието ръководителите се включиха в Master Class за надграждане на уменията в IT сферата с лектори от KBC Global Services, TechnoLogica, Strypes Group, Материка, Банка ДСК, Technology, CSoft, Медицински университет – гр. Варна, Технически университет – гр. Варна.

Отборът на Георги представи „Smart Ticket “ – мобилно приложение за закупуване на онлайн билети за градски транспорт и получаване на QR код, като оценката на журито за идея, екипност, синхронна работа и презентация класира отбора на четвърто място. Екипната им работа и разработеното приложение бяха отличени и получиха специални награди от две фирми – KBC Global Services и БанкаДСК.

Въпреки предизвикателството, че са ученици в екип от различни градове се справиха със сложната задача и имаха интересни виждания и решения за реализиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *