Ученици от ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ взеха участие в осмо издание на Националното състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения „Аз мога – тук и сега”, което се проведе в град Девин от 26 до 28 април 2024. Макар за нас това да беше първо явяване на толкова голям форум, Радослава Крумова, Василена Тодорова и Ива Асенова от 11Г клас постигнаха високи резултати и заеха места сред първите 50 от 531 участници. Жури на състезанието бяха преподаватели от езиковите катедри на Американски университет, НБУ и ЮЗУ.

Състезанието се проведе в три етапа – “Изрази себе си…” (писане на есе по зададен обем от думи); “Провери знанията си” (тест, проверка на езиковите знания за употреба на граматични структури и лексикални единици и разбирането при четене и писане) и „Диалог“. Само участниците, преминали първите два етапа с най-голям брой точки и са класирани в ТОП 10 на състезанието в различните възрастови групи на категориите, са допуснати до устно изпитване, което се провежда под формата на събеседване/интервю.

От екипа на организаторите споделят: „Ние вярваме, че езиковото многообразие е средство за постигане на успех, както и по-добро междукултурно разбирателство. Една от целите на състезанието е да запознае в действие учениците с международно признатите и утвърдени сертификационни практики по чужди езици и развиване на сътрудничеството между училищата с бизнеса и елитните висши учебни заведения. Неотменна цел е и насърчаването на изучаването на чужди езици не само в училищата, но и извън тях и популяризирането на богатото езиково и културно разнообразие със стремеж за повишаване нивото на многоезичност и междукултурна комуникация, както и мотивирането на учениците и техните учители за усъвършенстване качеството на образователния процес в училищата“.

Нашите момичета са твърдо решени следващата година да се явят отново и да заемат места в първата десетка, а това, че ще бъдат зрелостници тогава и ще гонят следващата си цел няма да ги спре да представят ПГЕХТ успешно. Ние обещаваме да не сте сами следващата година. Ще увлечете и други с вас.

Браво момичета !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *