Наши ученици участваха в проекта GenGapsDiGi на Клийнтех България – Българска консултантска организация и Кипърския технологичен университет, който цели да окаже положително въздействие върху намаляването на различията на половете в избора на кариера.

Проектът има амбиция да достигне до възможно най-много ученици от всички краища на България, за да осигури еднаква възможност за развитие на младите хора и да подпомогне учителите с добри практики за насърчаване и мотивация на учениците.

На 26.04.2022 г. ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ участва с три отбора с по четирима участници в хакатон по проекта, който бе предназначен специално за ученици, желаещи да се докоснат до ИТ сферата. Целта на събитието бе да намери решения за нужда, идентифицирана от екипа на проекта: „Повишаване на информираността за възможностите за професионално развитие и обучение на момичетата в ИТ сектора“. Участниците в Хакатона използваха своите умения и работиха в екип, за да разработят решение на заложения проблем.

Събитието бе напълно практически ориентирано и бе заложено повече на правенето, отколкото на теорията. От учениците се изискваше да имат голямо въображение, добри  познания в областта на гражданското образование, умения за работа в екип и знания в компютърната сфера за боравене с различни приложения. Участниците трябваше да изготвят решения по различни подтеми, на основна – „Равенство между половете в ИТ сферата“.

Те направиха блок схема, в която се фокусираха върху проблемите, възможните решения и нужните им средства. Втората задача изискваше създаването на презентация за представянето на основната концепция на екипа.

Отборът на Александра Николова XI г, Вилислав Куртев XI г, Кристиана Паскалева XI г и Преслав Пеев XI г  се класира на почетното второ място. Тяхната идея беше създаването на Неправителствена организация (НПО), с цел подпомагане и информираност на жените в сектора. Като допълнение те изработиха сайт, работещ и до днес, в който всяка жена да може да разбере целите на екипа.

Когато всичко това бе готово, представиха работата си до момента, като презентираха своята идея. Независимо от това, че не спечелиха голямата награда, училищното ръководство и колективът на ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров“ решиха да се осигурят средства за участие в Международната конференция на тема “Girls in technology”, организирана от Кипърския технологичен университет, която ще се проведе на 03.06.2022 г. в гр. Лимасол, Кипър.

Всички отбори показаха богата обща култура и завидни знания в областта на ИТ сферата, както и желание за победа. Поздравяваме ги за  успеха и им пожелаваме  още много победи.

Участници в отбор Gender equality:

 1. Преслав Пеев от 11 г клас
 2. Вилислав Куртев от 11 г клас
 3. Кристиана Паскалева от 11 г клас
 4. Александра Николова от 11 г клас

Участници в отбор Dopetech:

 1. Виктор Илиев от 11 б клас
 2. Калоян Тончев от 11 б клас
 3. Патриша Пиличева от 11 б клас
 4. Елица Дойчева от 11 в клас

Участници в отбор FutureTech:

 1. Деан Димитров от 11 в клас
 2. Любена Драгинова от 10 в клас
 3. Владислав Василев от 10 в клас
 4. Преслав Петков от от 10 в клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *